Navigácia

  • Deň Zeme

    Svetový Deň Zeme je sviatok venovaný našej Zemi, ktorý si každoročne po celom svete pripomíname už od roku 1970. Deň Zeme bol nilen o separovaní odpadu v našej škole, ale aj o pracovných zručnostiach. Deti sa tešili nielen z výsledku svojej práce, ale aj z následných tvorivých aktivít, ktoré s nimi zrealizovali učiteľky I. stupňa. Žiaci II. stupňa sa zúčastnili kultúrneho programu venovaný Dňu Zeme v Snine. 

  • Výročie narodenia Alexandra Duchnoviča

    ,,Я Русинъ былъ, есмь, и буду,

         Я родился Русиномъ,

    Честный мой родъ не забуду,

         Останусь его сыномъ."

                                            (Alexander Duchnovič)

     

    24. apríla 2024 si pripomíname 221. výročie narodenia významného rusínskeho buditeľa, spisovateľa, učiteľa a gréckokatolíckeho kňaza Alexandra Duchnoviča. Ako škola, ktorá nesie vo svojom názve jeho čestné meno, sme mu vzdali vďaku a položili veniec k jeho pamätníku v Topoli. Vična jemu pamjať.

     

    Veríme, že si aj mladá generácia vezme slová Rusínskej hymny k srdcu, bude pamätať na svoje korene a zveľaďovať svoj rod.

  • Čerstvé hlavičky - ovocie a zelenina do našej školy a škôlky

    Milí rodičia a žiaci, 

    zapojili sme našu školu a škôlku do súťaže o prísun kvalitného a čerstvého ovocia alebo zeleniny počas celého nasledujúceho školského roka (2024/2025).

    Odo dňa 25. 4. 2024 sa spúšťa hlasovanie, ktoré bude trvať do 31. 05. 2024. Hlasovanie bude prebiehať na stránke www.cerstvehlavicky.sk

    POSTUP pri hlasovaní je nasledovný (postup je podobný ako pri hlasovaní O2 športovej akadémie):

    Návštevník, ktorý sa rozhodne zapojiť do hlasovania sa na stránke pri prvej návšteve zaregistruje. Návštevník bude následne vyzvaný na zadanie telefónneho čísla, na ktoré bude zaslaná overovacia SMS s vygenerovaným kódom. Po zadaní správneho kódu z SMS sa dokončí registrácia.

    Po dokončení registrácie sa udelí hlas škole alebo škôlke, ktorú si návštevník zvolil pred zahájením registrácie. Pri ďalších návštevách stránky, stačí keď sa už len prihlási a zahlasuje. Odoslaný hlas sa danej škole alebo škôlke ihneď pripočíta. Návštevník môže každý deň hlasovať maximálne 2x: 1x za školu a 1x za škôlku.

    Poďme spoločne do toho! 

  • Slávnostný zápis budúcich prvákov

  • Pozvánka

  • Tematický deň Zem v Košiari

    Vôňa čerstvého chleba, pískanie syra, zlatisté odlesky pirohov, jemnosť hrnčiarskeho remesla, rytmus cepania, teplo domova, prívetivé slová, história, spomienky..., ale najmä tradície, láska ku koreňom a roky remeselníckej práce, to všetko, ba ešte viac, mohli počuť a cítiť členovia nášho Žiackeho parlamentu v malebnej chalúpke v Košiari v Topoli v rodine Lechanových. Vďaka pomoci žiackeho parlamentu na projekte Zberom až ku hviezdam, vzájomnej spolupráci školy s Košiarom a finančnej podpore z nadačného grantu SPPravmeTo od nadácie SPP mohli zažiť autentický zážitok. Predtým však navštívili drevenú cerkvu, kde im dedinský farár podal cenné informácie nielen o histórii cerkvi, ale aj o významnom buditeľovi A. Duchnovičovi. Následne sa presunuli do Košiara, kde si vypočuli zaujímavé zážitky a získali cenné skúsenosti od zručného remeselníka a jeho mladšej pomocníčky. Vyskúšali si proces pečenia chleba od cepania cez mlátenie, mletie, miesenie, sadzanie do pece až po ochutnávku. Ochutnali domáce výrobky, ako pirohy, či ovčí syr. Dali zabrať aj hrnčiarskemu kruhu. Alebo skôr on im? A aj napriek nepriaznivému počasiu strávili deň, ktorý nielenže obohatil ich turistické chodníčky, ale pohladil najmä dušu. Veríme, že si to žiaci Žiackeho parlamentu užili a plní elánu prídu s novými akciami pre žiakov našej školy. Ďakujeme farárovi farnosti Topoľa a Košiaru v Topoli za krásny a jedinečný deň. Tešíme sa na ďalšie stretnutia.

  • Matematická olympiáda - krajské kolo

    Dňa 26. 3. 2024 (utorok) sa konalo krajské kolo Matematickej olympiády pre kategóriu Z9, na ktorom nás reprezentovala žiačka deviateho ročníka Adela Čopáková. Úlohy neboli jednoduché, o čom svedčí aj dlhší čas pri procese vyhodnotenia. Naša žiačka sa s tým statočne popasovala a "vypočítala si" 18. miesto zo 48 miest, ktorým obhájila aj prvenstvo z okresného kola. Ďakujeme za reprezentáciu, gratulujeme a prajeme ešte veľa úspechov.

  • Národný park Poloniny v 101 otázkach a odpovediach - 17. ročník

    V areáli informačného strediska Nová Sedlica sa v piatok dňa 19. 4. 2024 súťažilo. V poradí už 17. ročník súťaže Národný park Poloniny v 101 otázkach a odpovediach preverila vedomosti a poznatky žiakov v oblasti prírody, histórie a kultúry regiónu spod Polonín. Súťaž bola organizovaná pre žiakov 5. a 6. ročníka základných škôl v okrese Snina. Našu školu reprezentovali žiačky: Veronika Gubová a Nina Hrustičová z 5. ročníka a Rebeka Ruňaninová zo 6. ročníka. 

    Pre 3-členné družstvá boli pripravené 2 kolá: teoretické (písomná a ústna časť) a praktické (určovanie prírodnín). Najzaujímavejšou časťou súťaže bol orientačný beh, ktorého súčasťou bolo určovanie prírodnín (drevín, rastlín, preparátov živočíchov, prírodnín ako sú vtáčie pierka, zvleky plazov a pod.) na pripravenej a vyznačenej trase v okolí informačného strediska. Naše žiačky sa umiestnili na 7. mieste. Veríme, že sa im tento deň páčil a nadobudli mnoho nových skúseností. 

  • Biologická olympiáda - okresné kolo

    Okresné kolo biologickej olympiády - kategórie E sa uskutočnilo 11. 4. 2024 v Snine. Obsahovým zameraním v odbornostiach botanika a zoológia v tomto školskom roku bola voda a ich okolie, v odbornosti geológia bola téma chránené geologické lokality. Naši žiaci sa museli popasovať s testom, praktickou časťou a identifikáciou jednotlivých druhov z danej odbornosti. Umiestnenie našich žiakov je nasledovné:

    Geológia: Adriana Langerová, 1. miesto - úspešný riešiteľ a postup na krajské kolo 

    Zoológia: Simona Demjanová, 1. miesto - úspešný riešiteľ a postup na krajské kolo 

                    Martin Michalco, 5. miesto - úspešný riešiteľ 

    Botanika: Michal Zimovčák, 3. miesto, riešiteľ

    Všetkým žiakom srdečne gratulujeme a prajeme veľa šťastia a úspechov v krajskom kole olympiády. 

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Úspech v Geografickej olympiáde - krajské kolo

    Dňa 16. 4. 2024 sa uskutočnilo krajské kolo geografickej olympiády v Prešove. Našu školu reprezentovala žiačka 9. ročníka Adela Čopáková, ktorá si v okresnom kole svojim 2. miestom vybojovala postup na krajské kolo. V krajskom kole sa umiestnila na 3. mieste a vďaka svojim vedomostiam, ktoré predviedla v monotematickej, teoretickej a praktickej časti olympiády postupuje na CELOSLOVENSKÉ kolo geografickej olympiády, ktoré sa bude konať v dňoch 24. 5. - 25. 5. 2024 v Tatranskej Lomnici. Gratulujeme! 

  • Úspech v Matematickej olympiáde - okresné kolo

    Dňa 3. 4. 2024 (streda) sa uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády pre 6. až 8. ročník. Na súťaži nás v kategórii Z6 reprezentoval Lukáš Kasič a v kategórii Z8 Adriana Langerová. Obom ďakujeme za strávený čas a entuziazmus pri príprave. O to srdečnejšie gratulujeme Adriane k umiestneniu na 1. mieste, čím sa stala jednou z najúspešnejších riešiteľok Matematickej olympiády vo svojej kategórii v okrese Snina.

  • Úspešný projekt Čítame pre radosť

    Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky vyhlásilo rozvojový projekt Čítame pre radosť, v ktorom bola naša škola úspešná a získala grant vo výške 1 000€. Účelom výzvy bolo posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u žiakov. Hlavným cieľom bolo zriadiť triedne knižnice, čo sa nám podarilo v štyroch triedach. Vďaka spolupráci zamestnancov školy vznikli očarujúce miesta, ktoré veríme, že vzbudia záujem a prilákajú množstvo čitateľov. Všetkým ďakujeme za ich aktívnu a pozitívnu pomoc. A hor sa do čítania, milí žiaci.

  • Architekti dizajnu v siedmom ročníku

    Potrebujete navrhnúť dizajn nového priestoru? Máte predstavu, ale neviete ako na to? Tak už nemusíte chodiť ďaleko... Takto by mohla znieť nová reklama žiakov siedmeho ročníka, ktorí na hodinách matematiky usilovne pracovali na svojich projektoch na tému Môj vysnívaný kút. Ich úlohou bolo nielen navrhnúť svoj ideálny kút v triede, ale museli začať takpovediac od nuly. Najprv si zamerali priestor, určili mierku, navrhli komponenty, narysovali, a dokonca aj zhotovili cenovú ponuku. Na záver svoje práce odprezentovali potenciálnym "investorom". Projekt sme zhodnotili ako praktickú ukážku využitia poznatkov z matematiky a iných predmetov v praxi.

  • Poďakovanie

  • Zberom až ku hviezdam - výzva

    Ponúkame Vám priebežné poradie v našich jednotlivých zbierkach. Ak chcete ešte prispieť k lepšej budúcnosti planéty, ale aj našej školy, tak neváhajte tak urobiť do 26. 04. 2024 (piatok). Zbierajte drobné elektrospotrebiče, tonery, papier, baterky, žiarovky a žiarivky, zubné kefky a staré mobily. Nepremeškajte možnosť okrem dobrého pocitu získať peňažnú poukážku za prvé tri miesta v každej zbierke a absolvovať nezabudnuteľné dve noci na Chate Exit v Kolonici v májovom termíne vďaka grantu od Nadácie SPP a sponzorstvu majiteľov samotnej Chaty Exit, ktorým vopred ďakujeme za štedrý dar. Zápis zberov má na starosti uč. Diničová so Žiackym parlamentom.

  • Naša rómčina - Amari Romaňi Čhib

    Amari Romaňi Čhib je literárna súťaž recitátorov v rómskom jazyku, na ktorej nás reprezentovali naše žiačky Kiara Ľoľová a Timea Surmajová. Nešlo iba o súťaž, ale o krásne dopoludnie, ktoré pripomenulo, že svoju kultúru máme zveľaďovať a svoju rodnú reč si chrániť. Miestnosťou sa niesol smiech, optimizmus a najmä energická hudba, spev a tanec účastníkov. Síce sa žiačkam vo veľkej konkurencii nepodarilo získať umiestnenie, ale predniesli krásne prejavy, po ktorých sa miestnosťou rozliehal aplauz a "bravó". Ďakujeme za pozitívnu prezentáciu mena školy.

  • Zápis do 1. ročníka na šk. rok 2024/2025

    Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Alexandra Duchnoviča, Ulič 137 oznamuje, že

    zápis žiakov do 1. ročníka pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční v dňoch

    od 1. apríla 2024 do 30. apríla 2024.

    Zápis je možné uskutočniť:

    a) vyplnením elektronickej prihlášky formou elektronického formulára (na navigačnej lište, v záložke elektronická prihláška ZŠ na webovej stránke školy)

    1. Na webovej stránke je od 1.4.2024 sprístupnený formulár elektronickej prihlášky, ktorý je potrebné dôkladne vyplniť na základe údajov v rodnom liste dieťaťa, občianskom preukaze zákonných zástupcov a odoslať.

    2. Elektronická prihláška bude odoslaná do  školského informačného systému, kde bude  zaregistrovaná. Ak ste vyplnili a odoslali elektronickú prihlášku správne, príde Vám o tom potvrdzovací email. Formulár prihlášky nie je nutné vytlačiť.

    3. Po vyplnení elektronickej prihlášky žiadame  oboch zákonných zástupcov v termíne od 1.4.2024 do 30.4.2024 v čase od 7.00 do 14.00, aby sa dostavili do školy, pričom overíme a skontrolujeme údaje na prihláške na základe predloženého rodného listu dieťaťa a občianskych preukazov zákonných zástupcov a tí ju následne obaja podpíšu. 

    4. Neoddeliteľnou súčasťou elektronickej prihlášky je tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov - Príloha k elektronickej prihláške.docx, ktorú stačí vyplniť v škole pri podpisovaní vytlačenej elektronickej prihlášky. 

    5. V prípade, že zapísané dieťaťa je so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, doloží zákonný zástupca vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 31. mája 2024.

    6. Podľa § 144a zákona č. 245/2008 (školský zákon) na žiadosti o prijatie sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

    • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
    • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo
    • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (túto skutočnosť je možné preukázať písomným vyhlásením Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu.docx)  
    • na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosť doručia riaditeľke školy Písomné vyhlásenie zákonného zástupcu.docx.

    b) v listinnej forme  na formulári podľa vzoru schváleného ministerstvom školstva Prihláška na vzdelávanie v základnej škole.pdf s podpisom oboch zákonných zástupcov. 

    1. Vyplnený a podpísaný formulár doručia zákonní zástupcovia škole a zároveň k overeniu údajov donesú originál rodného listu dieťaťa a občianske preukazy zákonných zástupcov.

    2. Ďalšie pokyny platia ako v bodoch 3 až 6 elektronickej prihlášky

  • Na potulkách s angličtinou

    Centrum voľného času v Snine vyhodnotilo 2. kolo okresnej súťaže Na potulkách s angličtinou s témou The United Kingdom. Do súťaže sa zapojili aj naši žiaci Nina Hrustičová a Veronika Gubová z 5. ročníka a Simona Demjanová z 8. ročníka. Umiestnenie v striebornom pásme získali žiačky 9. ročníka Tamara Macejková a Michaela Peľová. Dievčatám gratulujeme a tešíme sa z krásnych prác.

  • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

    V stredu 27. 04. 2024 sa konal 70. ročník recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín okresné kolo. Našu školu reprezentovali úspešní výhercovia školského kola, a to menovite Diana Poldruháková, Juraj Zubko, Nina Hrustičová, Martin Michalco a Adela Čopáková. Gratulácia patrí žiakovi štvrtého ročníka Jurajovi Zubkovi, ktorému sa podarilo vo svojej kategórii obsadiť druhé miesto. Všetkým zúčastneným patrí pochvala a poďakovanie, nakoľko sa snažili vydať zo seba maximum a svojím prejavom zapôsobiť nielen na porotu, ale priniesť zážitok všetkým poslucháčom, čo sa im úspešne podarilo.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Alexandra Duchnoviča, Ulič 137
    067 67 Ulič
  • +421 577 694 123 / 0918139383

Fotogaléria